Інструкція з охорони праці для пекаря-кондитера

повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ № ДЛЯ ПЕКАРЯ-КОНДИТЕРА місце видання повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ посада роботодавця і найменування підприємства № число місяць рік Інструкція з охорони праці № для пекаря-кондитера 1. Загальні положення 1.1. Дія інструкції поширюється на всі підрозділи підприємства. 1.2. Інструкція розроблена на основі ДНАОП 0.00-8.03-93 "Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці що діють на підприємстві" ДНАОП 0.00-4.15-98 "Положення про розробку інструкцій з охорони праці" ДНАОП 0.00-4.12-99 "Типове положення про навчання з питань охорони праці" ДНАОП 7.1.30-1.02-96 "Правил охорони праці для підприємств громадського харчування". 1.3. Інструкція діє на протязі 3 років з дня затвердження. 1.4. За даною інструкцією пекар-кондитер далі - кондитер інструктується перед початком роботи на підприємстві первинний інструктаж а потім через кожні 3 місяці повторний інструктаж . Результати інструктажу заносяться до «Журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці» в журналі після проходження інструктажу повинні бути підписи особи яка інструктує та кондитера. 1.5. Власник повинен застрахувати кондитера від нещасних випадків та професійних захворювань. В разі пошкодження здоров'я з вини власника він кондитер має право на відшкодування заподіяної йому шкоди. 1.6. За невиконання даної інструкції кондитер несе дисциплінарну матеріальну адміністративну та кримінальну відповідальність. 1.7. До роботи кондитером допускаються особи не молодше 18 років які мають відповідну кваліфікацію пройшли медичний огляд вступний інструктаж з охорони праці та інструктаж на робочому місці. Кондитери які працюють на електро- та газовому обладнанні повинні пройти навчання по правилах безпечної експлуатації та мати відповідне посвідчення. 1.8. Кондитер повинен: 1.8.1. Виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку. 1.8.2. Користуватися спецодягом та засобами індивідуального захисту. 1.8.3. Працювати тільки на справному обладнанні. 1.8.4. Не допускати сторонніх осіб на своє робоче місце. 1.8.5. Утримувати робоче місце в чистоті не захаращувати його. 1.8.6. Пам'ятати про особисту відповідальність за виконання правил охорони праці та безпеку товаришів по роботі. 1.8.7. Виконувати заходи по усуненню порушень правил охорони праці. 1.8.8. Приступаючи до роботи після відлучки з робочого місця і після стикання з забрудненими предметами руки необхідно мити намилюванням не менше двох разів. Особливо ретельно їх слід мити після відвідування вбиральні. В цих випадках руки треба вимити теплою водою з милом а потім 0 2 % освітленим розчином хлорного вапна а потім знову помити теплою водою з милом. Особи які працюють в одязі з короткими рукавами повинні мити руки до ліктів. 1.8.9. Утримувати нігті коротко підстриженими та не наносити на них лак. 1.8.10. Чоловіки - чисто поголені жінки - охайно причесані. 1.8.11. Повідомляти про одержані на виробництві чи вдома порізи удари інші поранення а також про інфекційні захворювання в сім'ї. 1.9. Основні небезпечні та шкідливі виробничі фактори які діють на кондитера: 1.9.1. Протяги. 1.9.2. Захаращеність робочого місця. 1.9.3. Відсутність спеціальних пристосувань інструменту обладнання. 1.9.4. Підвищена температура обладнання. 1.9.5. Підвищена температура вологість рухливість повітря робочої зони. 1.9.6. Недостатня освітленість робочої зони. 1.9.7. Незахищені струмопровідні частини електрообладнання. 1.9.8. Підвищена загазованість робочої зони. 1.10. Кондитер забезпечується спецодягом: куртка біла бавовняна брюки світлі бавовняні спідниця біла бавовняна для жінок фартух білий бавовняний ковпак білий бавовняний або косинка біла бавовняна рушник тапочки або туфлі або черевики текстильні чи текстильно-комбіновані на неслизькій підошві. 1.11. Заколювати спецодяг і тримати у кишенях одягу булавки скляні та інші гострі предмети забороняється. 1.12. Всі рухомі частини машин і обладнання що викликають небезпеку травмування повинні бути закриті суцільними або сітчастими огорожами. Сторони вічка або діаметри отворів сітки огорожі повинні бути не більше 10 мм. 1.13. Ємності з мішалкою повинні мати кришки зблоковані з пусковим пристроєм електродвигуна мішалки. 1.14. Обладнання в яке завантажуються компоненти що виділяють пил повинно бути оснащене місцевим відсмоктувачем з наступною очисткою викиду повітря. 1.15. Граничні норми підіймання і переміщення важких речей жінками: Характер робіт Гранично допустима вага кг Підіймання і переміщення вантажів при чергуванні з іншою роботою до 2 разів на годину 10 Підіймання і переміщення вантажів постійно протягом робочої зміни 7 Сумарна вага вантажу який переміщується протягом кожної години робочої зміни не повинна перевищувати: з робочої поверхні - 350 кг з підлоги - 175 кг Примітка: 1. У вагу вантажу що переміщується включається вага тари і упаковки. 2. При переміщенні вантажу на візках або у контейнерах докладене зусилля не повинно перевищувати 10 кг. 3. Рівнем робочої поверхні вважається робочий рівень конвеєра стола верстата тощо. 1.16. Кожний електронагрівальний апарат підключається до зовнішньої мережі окремою електропроводкою з індивідуальними плавкими вставками та пусковими пристроями. 1.17. Пускові пристрої повинні знаходитись у безпосередній близькості від робочого місця забезпечуючи при цьому швидке і безпечне вмикання та вимикання апарату. 1.18. У виробничих приміщеннях електропроводка повинна бути прокладена в трубах для захисту від механічних пошкоджень та вологи. 1.19. Засоби захисту повинні приводитися до готовності перед початком роботи обладнання і бути зблоковані так щоб виконання робочого процесу було неможливе при відключенні засобів захисту або їх несправності. 1.20. Пускові пристрої електродвигунів повинні мати захист від самовільного запуску при відновленні напруги у мережі після перерви у постачанні енергії. 1.21. Проводити очищення ручне змащення і ремонт обладнання під час його роботи категорично забороняється. Ці операції слід виконувати тільки після повної зупинки обладнання. 1.22. Забороняється працювати на обладнанні з несправним або знятим огородженням рухомих частин. 1.23. Не повинні захаращуватись проходи до обладнання до місць його включення та виключення. 1.24. Робітники які працюють на обладнанні повинні бути забезпечені інструкціями по експлуатації обладнання в яких викладені вимоги з охорони праці. 2. Вимоги безпеки перед початком роботи 2.1. Отримати завдання від керівника робіт. 2.2. Одягти спецодяг і упорядкувати його. 2.3. Підготувати робоче місце до виконання робіт прибрати всі непотрібні речі. 2.4. Впевнитись що робоче місце достатньо освітлене. 2.5. Підібрати та підготувати необхідні інструменти пристосування обладнання. Розташувати їх в безпечному для використання порядку. 2.6. Колючі ріжучі інструменти розташовувати так щоб випадково не отримати поранення. 2.7. Перевірити справність всіх пускових та блокувальних пристроїв механізованого обладнання наявність захисного заземлення. Перевірити роботу обладнання на холостому ході. 2.8. Впевнитись в наявності у електрообладнання діелектричних килимків. 2.9. Перед початком роботи електроплити необхідно перевірити справність терморегулятора та пакетних перемикачів. 2.10. Під час роботи на газовому обладнанні необхідно ввімкнути вентиляцію перевірити положення газових кранів на колекторі відчинити шибер на димоході перевірити тягу. 2.11. Забороняється працювати на газовому обладнанні за відсутності тяги перевіряти герметичність газопроводу полум'ям сірника. 2.12. Приміщення у якому розміщено газове обладнання повинно мати вентиляцію яка забезпечує триразовий обмін повітря за годину. 2.13. У приміщенні де відчувається запах газу забороняється вмикати або вимикати електроприлади запалювати сірники палити. 2.14. Не слід залишати без догляду працююче газове обладнання а у разі припинення подачі газу слід негайно зачинити крани пальників. 2.15. Не допускається робота обладнання з несправною автоматикою безпеки та регулювання. 2.16. Перед кожним апаратом на підвідній газовій лінії повинен бути пробковий газовий кран. 2.17. Відкривати крани пальників і запалювати газове обладнання дозволяється тільки при палаючому запальнику. 2.18. Перевірити щоб підлога не була мокрою щоб не була пролита рідина масло технологічні продукти. 2.19. Перед початком роботи обладнання необхідно оглянути перевірити правильність складання надійність кріплення наявність заземлення та його справність. 2.20. Перед вмиканням обладнання необхідно переконатись у відсутності в машині сторонніх предметів та у надійності кріплення механізмів. 3. Вимоги безпеки під час виконання роботи 3.1. Перед вмиканням у роботу тістомісильної машини необхідно перевірити надійність кріплення змінної діжки до платформи після чого випробувати роботу машини на холостому ході. 3.2. Лопать місильного важеля тістомісильної машини не повинна торкатися внутрішньої поверхні діжі. 3.3. Накочування та скочування змінної діжі з платформи машини треба проводити тільки при верхньому положенні місильного важеля і при вимкнутому електродвигуні. 3.4. Категорично забороняється працювати на тістомісильній машині без огороджувального щитка діжі або з піднятим щитком завантажувати продукти у діжу при роботі місильного важеля. 3.5. Під час роботи тісторозкатувальної машини забороняється протирати вальці відчиняти облицьовку проводити огляд і очистку механізмів. 3.6. Збивачка та резервуари збивальної машини повинні бути надійно закріплені заколесником та установочним гвинтом. 3.7. Збивачка повинна бути встановлена так щоб між нею та дном резервуара був зазор не менше 5 мм. 3.8. Продукти що підлягають обробці завантажуються тільки після повного складання збивальної машини. Додавати продукти у резервуар під час роботи машини забороняється. 3.9. Забороняється знімати резервуар та збивачку до повної зупинки машини. 3.10. Забороняється переключати швидкості під час роботи машини. 3.11. Кількість одноразового завантаження машини продуктами регламентується паспортними даними машини. 3.12. Забороняється працювати на автоматах для смаження пончиків у разі несправності приладів автоматики сигнальних ламп повітряного манометру. 3.13. У разі заклинювання лопаток барабану автомату при його обертанні необхідно негайно відімкнути автомат від мережі. 3.14. Звільняти лопатки від пончиків що налиплі або потрапили під лопатки можна тільки виделкою зі стандартною ручкою при вимкнутому автоматі. 3.15. При появі в роботі автомату магнітного пускача або в інших приладах шуму або стуку іскріння та тріску потрібно негайно від’єднати пончиковий автомат від електромережі. 3.16. Забороняється переповнювати жарочну ванну автомату жиром вище встановленого рівня. 3.17. Не дозволяється працювати на автоматі при несправній вентиляції. 3.18. Перед вмиканням автомату для приготування і жарення пиріжків необхідно зробити перевірку механізмів переконатися у відсутності сторонніх предметів. 3.19. Забороняється вмикати пончиковий автомат для роботи з несправною сигналізацією та автоматикою. 3.20. Забороняється усунення виявлених дефектів при включеному автоматі. 3.21. Всі щитки кожуху кришки і дверцята автомату під час роботи повинні бути зачинені. 3.22. Злив олії з пончикового автомату проводиться тільки після вимкнення та охолодження нагрівальних елементів. 3.23. Не дозволяється робота жарочно-кондитерських та пекарських шаф з несправними терморегуляторами пакетними перемикачами знятими кожухами які закривають прилади та електрокомунікації. Забороняється працювати біля шафи з голими руками. 3.24. Під час роботи обертаючої жаровні забороняється чистити ніж відсікача від млинцевої плівки яка налипла. 3.25. Забороняється знімати під час роботи жаровні щітки що огороджують редуктор та кришки автоматичних вимикачів а також працювати зі знятими кришками. 3.26 Не дозволяється зливати у сорочку жаровні масло марок які не вказані в експлуатаційній документації. 3.27. Забороняється працювати на сковородах при витіканні з сорочки масла або при недостатньому його рівні. 3.28. Перед вмиканням сковороди необхідно залити необхідну кількість жиру. 3.29. Забороняється встановлювати контакти електроконтактного термометра сковороди на температуру вище 260°С. 3.30. Електротермостат повинен мати штепсельний роз’їм з додатковим заземлюючим контактом. Не дозволяється вмикати термостат без рідини. 3.31 Категорично забороняється мити та чистити обладнання яке включене в електромережу. 3.32. Під час роботи з електропічками щоб не отримати опіків необхідно користуватися рукавицями серветками тощо. 3.33. Під час завантаження і розвантаження електропечей духових шаф деками жаровнями сковородами необхідно розміщати їх на столі таким чином щоб робітники які знаходяться поряд не одержали випадкових опіків. 3.34. При виготовлені помадки необхідно заповнювати ємність посуду не більше ніж на 40 %. 4. Вимоги безпеки після закінчення роботи 4.1. Після закінчення роботи необхідно вимкнути обладнання. При відключенні механічного та теплового обладнання вимикаються пакетні перемикачі та кнопкові станції після цього вимикаються рубильники магнітні пускачі та станції управління. При виключенні газового обладнання необхідно перекрити подачу газу до пальників закрити їх крани і загальний кран на газопроводі. 4.2. Вимикати вилки слід за корпус. 4.3. Прибрати робоче місце. Звільнити його від відходів виробництва винести сміття звільнити проходи. 4.4. Почистити помити інвентар інструмент скласти його в відведене для нього місце. 4.5. Зняти спецодяг покласти його в відведене для цього місце. 4.6. Помити обличчя руки теплою водою з милом. При можливості прийняти душ. 4.6. Доповісти керівникові робіт про всі недоліки які мали місце під час роботи. 5. Вимоги безпеки в аварійній ситуації 5.1. Негайно відключити від мережі електрообладнання відключити від систем газ. 5.2. Не допускати до небезпечної зони сторонніх осіб. 5.3. Повідомити про те що сталося керівника робіт. 5.4. Якщо стався нещасний випадок необхідно надати потерпілому першу медичну допомогу а в разі потреби викликати "швидку медичну допомогу". 5.5. Надання першої медичної допомоги. 5.5.1. Надання першої допомоги при ураженні електричним струмом. При ураженні електричним струмом необхідно негайно звільнити потерпілого від дії електричного струму відключивши електроустановку від джерела живлення а при неможливості відключення - відтягнути його від струмоведучих частин за одяг або застосувавши підручний ізоляційний матеріал. При відсутності у потерпілого дихання і пульсу необхідно робити йому штучне дихання і непрямий зовнішній масаж серця звернувши увагу на зіниці. Розширені зіниці свідчать про різке погіршення кровообігу мозку. При такому стані необхідно негайно приступити до оживлення потерпілого і викликати “швидку медичну допомогу”. 5.5.2. Перша допомога при пораненні. Для надання першої допомоги при пораненні необхідно розкрити індивідуальний пакет накласти стерильний перев'язочний матеріал що міститься у ньому на рану і зав'язати її бинтом. Якщо індивідуального пакету якимсь чином не буде то для перев'язки необхідно використати чисту носову хустинку чисту полотняну ганчірку тощо. На те місце ганчірки що приходиться безпосередньо на рану бажано накапати декілька капель настойки йоду щоб одержати пляму розміром більше рани а після цього накласти ганчірку на рану. Особливо важливо застосовувати настойку йоду зазначеним чином при забруднених ранах. 5.5.3. Перша допомога при переломах вивихах ударах. При переломах і вивихах кінцівок необхідно пошкоджену кінцівку укріпити шиною фанерною пластинкою палицею картоном або іншим подібним предметом. Пошкоджену руку можна також підвісити за допомогою перев'язки або хустки до шиї і прибинтувати до тулуба. При передбачуваному переломі черепа несвідомий стан після удару голови кровотеча з вух або роту необхідно прикласти до голови холодний предмет грілку з льодом або снігом чи холодною водою або зробити холодну примочку. При підозрінні перелому хребта необхідно потерпілого покласти на дошку не підіймаючи його чи повернути потерпілого на живіт обличчям униз наглядаючи при цьому щоб тулуб не перегинався з метою уникнення ушкодження спинного мозку. При переломі ребер ознакою якого є біль при диханні кашлю чханні рухах необхідно туго забинтувати груди чи стягнути їх рушником під час видиху. 5.5.4. Надання першої допомоги при опіках кислотами і лугами. При попаданні кислоти або лугу на шкіру ушкоджені ділянки необхідно ретельно промити цівкою води на протязі 15-20 хвилин після цього пошкоджену кислотою поверхню обмити 5%-ним розчином питної соди а обпечену лугом - 3%-ним розчином борної кислоти або розчином оцтової кислоти. При попаданні на слизову оболонку очей кислоти або лугу необхідно очі ретельно промити цівкою води протягом 15-20 хвилин після цього промити 2%-ним розчином питної соди а при ураженні очей лугом - 2%-ним розчином борної кислоти. При опіках порожнини рота лугом необхідно полоскати 3%-ним розчином оцтової кислоти або 3%-ним розчином борної кислоти при опіках кислотою - 5%-ним розчином питної соди. При попаданні кислоти в дихальні шляхи необхідно дихати розпиленим за допомогою пульверизатора 10%-ним розчином питної соди при попаданні лугу - розпиленим 3%-ним розчином оцтової кислоти. 5.5.5. Надання першої допомоги при теплових опіках. При опіках вогнем парою гарячими предметами ні в якому разі не можна відкривати пухирі які утворюються та перев'язувати опіки бинтом. При опіках першого ступеня почервоніння обпечене місце обробляють ватою змоченою етиловим спиртом. При опіках другого ступеня пухирі обпечене місце обробляють спиртом 3%-ним марганцевим розчином або 5%-ним розчином таніну. При опіках третього ступеня зруйнування шкіряної тканини накривають рану стерильною пов'язкою та викликають лікаря. 5.5.6. Перша допомога при кровотечі. Для того щоб зупинити кровотечу необхідно: - підняти поранену кінцівку вверх; - кровоточиву рану закрити перев'язочним матеріалом із пакета складеним у клубочок придавити її зверху не торкаючись самої рани потримати на протязі 4-5 хвилин; якщо кровотеча зупинилася то не знімаючи накладеного матеріалу поверх нього покласти ще одну подушечку з іншого пакета чи кусок вати і забинтувати поранене місце з деяким натиском ; - при сильній кровотечі яку не можна зупинити пов'язкою застосовується здавлювання кровоносних судин які живлять поранену область за допомогою згинання кінцівок в суглобах а також пальцями джгутом або закруткою; при великій кровотечі необхідно терміново викликати лікаря. 5.6. Якщо сталася пожежа - викликати пожежну частину та приступити до гасіння підручними засобами пожежегасіння. 5.7. В усіх випадках виконувати вказівки керівника робіт по ліквідації аварійної ситуації. посада керівника підрозділу особистий підпис прізвище ініціали /організації/ - розробника УЗГОДЖЕНО: Керівник спеціаліст служби охорони праці підприємства особистий підпис прізвище ініціали Юрисконсульт особистий підпис прізвище ініціали Головний технолог особистий підпис прізвище ініціали 24 1