Натуральні добові норми харчування в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації, в дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю, професійно-технічних училищах, для дітей-інвалідів з вадами фізичного та розумового розвитку, відпочиваючих у санаторіях сфери управління Мінпраці

                                                           КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ П О С Т А Н О В А від 13 березня 2002 р. N 324 Київ Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства праці та соціальної політики З метою вдосконалення організації харчування громадян які проживають в інтернатних установах навчаються у навчальних закладах та відпочивають у санаторіях сфери управління Міністерства праці та соціальної політики Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є: 1. Затвердити такі що додаються натуральні добові норми харчування в установах і закладах сфери управління Міністерства праці та соціальної політики: в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації; у дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю професійно-технічних училищах для дітей-інвалідів з вадами фізичного та розумового розвитку; для відпочиваючих у санаторіях. 2. Міністерству праці та соціальної політики Раді міністрів Автономної Республіки Крим обласним Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання натуральних добових норм харчування в межах асигнувань що передбачаються у державному бюджеті та відповідних місцевих бюджетах на утримання установ та закладів зазначених у пункті 1. 3. Визнати такими що втратили чинність пункт 1 і абзац другий підпункту 1 пункту 2 постанови Ради Міністрів УРСР від 11 січня 1989 р. N 14 "Про норми витрат на харчування і медикаменти в будинках-інтернатах для престарілих та інвалідів". Прем'єр-міністр України А.КІНАХ Інд. 26 ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. N 324 НАТУРАЛЬНІ ДОБОВІ НОРМИ ХАРЧУВАННЯ в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації сфери управління Мінпраці грамів брутто на одну людину ------------------------------------------------------------------ Перелік продуктів харчування | Тип закладу |--------------------------------- |геріатричні будинки-|психо- |інтернати |неврологічні |пансіонати |інтернати |будинки-інтернати | |загального типу | |вищі навчальні | |заклади | ------------------------------------------------------------------ Хліб житній 250 300 Хліб пшеничний 250 300 Борошно пшеничне 20 20 Крохмаль 5 5 Крупи макаронні вироби бобові 100 100 Цукор 45 45 Картопля 450 450 Овочі усього 550 550 у тому числі: буряк 80 80 морква 60 60 капуста 150 150 цибуля 60 60 інші свіжі овочі відповідно 100 100 до сезону квашені консервовані овочі 100 100 Фрукти свіжі у тому числі 200 150 цитрусові Фрукти сушені 20 20 Фрукти консервовані 50 50 Соки 150 150 М'ясо 100 100 М'ясні консерви ковбасні вироби 20 20 Риба 100 100 Рибні консерви оселедець 50 50 Молоко кисломолочні продукти 450 450 Сир кисломолочний 50 50 Сир твердий 20 20 Сметана 20 20 Масло 25 25 Олія 35 35 Маргарин 5 5 Сало смалець 20 20 Яйця штук 1/3 1/3 Чай 1 0 5 Кава злакова 4 4 Кондитерські вироби 35 35 Какао 3 3 Сіль 10 10 Дріжджі 1 1 Спеції 2 2 Хімічний склад Білки 115 118 Жири 118 121 Вуглеводи 425 455 Енергія ккал 3222 3381 --------------- Примітки: 1. Добова норма таких продуктів як ковбаса сир риба дріжджі мед тощо сумується за 7-10 днів і реалізується в 2-3 прийоми протягом цього періоду. 2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів. 3. Для квашення овочів огірків помідорів капусти тощо та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурами понад добову норму. ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. N 324 НАТУРАЛЬНІ ДОБОВІ НОРМИ ХАРЧУВАННЯ в дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю професійно-технічних училищах для дітей-інвалідів з вадами фізичного та розумового розвитку сфери управління Мінпраці грамів брутто ------------------------------------------------------------------ Перелік продуктів | Норма на одного вихованця харчування | за віковими групами |---------------------------------------- |3-7 років |7-10 років |11-17 років | дошкільний| 1-4 класи | 5-11 класи |вік | |учні ПТУ ------------------------------------------------------------------ Хліб житній 100 150 200 Хліб пшеничний 150 200 250 Борошно пшеничне 35 35 40 Крохмаль 3 3 3 Крупи макаронні вироби 50 65 80 бобові Картопля 300 350 400 Овочі 300 350 400 Фрукти свіжі у тому 250 300 300 числі цитрусові Фрукти сушені 15 20 20 Соки 200 200 200 Цукор 50 60 70 Мед 9 13 18 Кондитерські вироби 30 30 35 М'ясо 95 100 120 Птиця 30 30 40 Ковбасні вироби 20 25 25 Риба 75 85 100 Рибні продукти 7 10 15 Молоко кисломолочні 500 500 500 продукти Сир кисломолочний 40 50 70 Сир твердий 12 15 20 Сметана 15 20 25 Масло 40 45 50 Олія 12 15 20 Сало 2 4 6 Яйця штук 1 1 1 Кава злакова 4 4 4 Какао 1 2 3 Чай 0 2 0 5 1 Спеції 2 2 2 Дріжджі 1 1 1 Сіль 6 8 10 Хімічний склад Білки 74 87 100 у тому числі тваринні 37 43 50 Жири 67 77 94 у тому числі олія 24 28 34 Вуглеводи 355 400 470 Енергія ккал 2320 2640 3120 --------------- Примітки: 1. Добова норма таких продуктів як ковбаса сир риба дріжджі мед тощо сумується за 7-10 днів і реалізується в 2-3 прийоми протягом цього періоду. 2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів. 3. Для квашення овочів огірків помідорів капусти тощо та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурами понад добову норму. ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. N 324 НАТУРАЛЬНІ ДОБОВІ НОРМИ ХАРЧУВАННЯ відпочиваючих у санаторіях сфери управління Мінпраці грамів брутто ------------------------------------------------------------------ Перелік продуктів харчування | Норма на одного відпочиваючого ------------------------------------------------------------------ Хліб житній 250 Хліб пшеничний 150 Борошно пшеничне 40 Крохмаль 15 Крупи макаронні вироби бобові 100 Картопля 400 Овочі 500 Фрукти свіжі в тому числі 200 цитрусові Фрукти сушені 20 Соки 150 Цукор 60 Мед 7 Кондитерські вироби 50 М'ясо 150 Птиця 50 Ковбасні вироби 20 Риба рибопродукти 120 Молоко кисломолочні продукти 500 Сир кисломолочний 100 Сир твердий 25 Сметана 40 Масло 65 Олія 25 Сало смалець 20 Маргарин 15 Яйця штук 1 Кава натуральна розчинна 5 Кава злакова 4 Какао 4 Чай 2 Спеції 2 Дріжджі 2 Сіль 10 Хімічний склад Білки 121 у тому числі тваринні 75 Жири 123 у тому числі олія 25 Вуглеводи 475 Енергія ккал 3521 --------------- Примітки: 1. Добова норма таких продуктів як ковбаса сир риба дріжджі мед тощо сумується за 7-10 днів і реалізується в 2-3 прийоми протягом цього періоду. 2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів. 3. Для квашення овочів огірків помідорів капусти тощо та консервування овочів та фруктів використовують сіль та цукор згідно з рецептурами понад добову норму.