Норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу

                                                           КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ П О С Т А Н О В А від 27 грудня 2001 р. N 1752 Київ Про норми харчування для осіб хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу Відповідно до статті 16 Закону України "Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз" Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є: 1. Затвердити норми харчування для осіб хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу та норми заміни продуктів харчування у протитуберкульозних закладах згідно з додатками 1 і 2. 2. У нормі N 8 додатка 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 16 червня 1992 р. N 336 "Про затвердження норм добового забезпечення продуктами харчування засуджених до позбавлення волі а також осіб що перебувають у слідчих ізоляторах лікувально-трудових профілакторіях та ізоляторах тимчасового утримання Міністерства внутрішніх справ України норм заміни одних продуктів іншими та порядку застосування вказаних норм" слова "туберкульоз" "а також особи що наглядаються з приводу туберкульозу I-II V-VII груп диспансерного обліку" виключити. 3. Міністерству охорони здоров'я іншим центральним органам виконавчої влади Академії медичних наук Раді міністрів Автономної Республіки Крим обласним Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечувати дотримання затверджених цією постановою норм харчування для осіб хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу в межах асигнувань що передбачаються у державному та місцевих бюджетах на утримання протитуберкульозних закладів. Прем'єр-міністр України А.КІНАХ Інд. 28 Додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 НОРМИ харчування для осіб хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу у протитуберкульозних закладах грамів брутто на день на одного хворого або інфікованого ------------------------------------------------------------------ Найменування | Вікова група років продукту |----------------------------------------------- | 1-3 | 4-7 | 8-10 | 11-14 | 15-17 | більш | | | | | | як 18 ------------------------------------------------------------------ Хліб пшеничний 70 150 200 200 200 220 Хліб житній 30 100 100 100 150 150 Борошно пшеничне 25 45 55 55 60 60 Крохмаль 2 2 3 3 3 3 Крупи бобові 60 70 80 90 90 85 макарони Картопля 150 400 450 450 450 450 Овочі 300 350 400 450 500 550 Фрукти свіжі 200 250 300 300 300 300 цитрусові Соки 100 120 150 150 180 200 Сухофрукти 15 30 40 40 40 40 Горіхи - 7 10 10 10 10 Масло 30 55 60 60 60 50 Маргарин - - - - - 10 Олія 7 12 15 18 20 21 Молоко 600* 550 500 500 500 500 кисломолочні продукти * Дітям до 1 року - 900 мілілітрів адаптованих молочних сумішей у відповідній формі. Сир кисломолочний 50 70 80 90 100 100 Сметана 15 20 25 30 30 30 Сир сичужний 5 10 12 13 15 15 твердий Яйця штук 0 5 1 1 1 1 1 М'ясо та м'ясні 120 150 165 200 220 220 продукти Риба та рибні 40 70 90 100 110 110 продукти Цукор 45 50 60 65 65 60 Мед та його 1 4 5 5 5 5 продукти Кондитерські 10 30 40 40 40 40 вироби Кава злакова 2 5 5 5 5 4 цикорій Кава натуральна - - - - - 3 розчинна Какао 1 4 4 4 6 6 Чай 0 02 0 1 0 2 0 2 0 5 1 Лавровий лист 0 02 0 02 0 02 0 02 0 02 0 02 Ванільний цукор 0 02 0 02 0 02 0 02 0 02 0 02 кориця Дріжджі 1 2 3 3 3 3 Сіль 5 8 10 10 10 10 Хімічний склад добової норми: білки 61 74 89 100 110 103 з них тваринні 42 38 44 50 55 52 жири 61 66 80 88 96 91 з них рослинні 5 11 18 20 23 22 вуглеводи 243 350 419 469 512 482 Енергоцінність 1765 2290 2752 3068 3352 3198 кілокалорій Примітки: 1. Продукти щоденного споживання молоко хліб масло використовуються у межах добової норми + 5 відсотків . Такі продукти як сир риба дріжджі видаються кілька разів на тиждень. Наприклад для риби: добова норма 25 грамів використовується в меню три рази на тиждень. Розрахунок використання такий: 25 х 7 = 175 грамів. З цієї кількості можна приготувати такі страви: риба смажена 80 грамів кнелі рибні 60 грамів а також оселедець з цибулею 35 грамів . 2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування проводити їх заміну згідно з нормами заміни продуктів. 3. Для заготівлі квашених овочів огірки помідори капуста тощо використовують сіль згідно з рецептурами понад добову норму. 4. Норма овочів фруктів свіжих у літньо-осінній період може бути збільшена на 50-100 відсотків за рахунок зменшення на 50 відсотків норми круп макаронних виробів і картоплі. У зимово-весняний період норма овочів фруктів свіжих може бути зменшена на 30-50 відсотків із збільшенням соків на 50 відсотків. Додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 НОРМИ заміни продуктів харчування у протитуберкульозних закладах ------------------------------------------------------------------ Продукт | |Вага грамів | Продукт-замінник |грамів брутто | |брутто ------------------------------------------------------------------ М'ясо 100 яловичина 100 25 відсотків птиця тушки стегенця 141 відходів баранина 133 свинина 54 печінка яловича 167 печінка свиняча 154 серце яловиче 188 ковбаса напівкопчена 200 ковбаса варена сосиски сардельки 133 риба минтай 23 відсотки відходів 295 риба минтай 38 відсотків відходів 395 риба минтай 54 відсотки відходів 495 консерви "Яловичина тушкована" 74 консерви "Сніданок туриста" яловичина 93 сир кисломолочний 103 яйце куряче 2 5 штуки Молоко 100 молоко сухе 11 молоко згущене стерилізоване 37 молоко згущене з цукром 16 вершки згущені з цукром 14 вершки сухі 9 кисломолочні продукти кефір наріне ацидофільне молоко варинець тощо 79 сир кисломолочний 33 риба минтай 23 відсотки відходів 94 риба минтай 38 відсотків відходів 126 риба минтай 54 відсотки відходів 157 сир твердий 15 яйце куряче 1 штука Сир 100 м'ясо яловичина 97 м'ясо птиця 137 риба минтай 23 відсотки відходів 289 риба минтай 38 відсотків відходів 385 риба минтай 54 відсотки відходів 482 сир твердий 47 Яйце куряче сир кисломолочний 41 1 штука м'ясо яловичина 39 м'ясо птиця 56 риба минтай 23 відсотки відходів 117 риба минтай 38 відсотків відходів 156 риба минтай 54 відсотки відходів 195 молоко 124 сир твердий 18 яєчний порошок 12 Риба 100 м'ясо яловичина 34 23 відсотки м'ясо птиця 47 відходів сир кисломолочний 35 яйце куряче 1 2 штуки консерви рибні 50 Картопля 100 пюре картопляне сухе 25 30 відсотків капуста білокачанна 100 відходів капуста цвітна 74 квасоля соя свіжі 52 квасоля горох зерно 7 Бобові зерно 100 горох квасоля свіжі 467 квасоля спаржева свіжа 700 кукурудза консервована 494 горошок зелений консервований 819 квасоля консервована 819 соєві продукти сухі 87 Томати свіжі 100 томати консервовані 104 томатний сік 114 Буряки столові буряк консервований 108 свіжі 100 Морква столова морква консервована 104 свіжа 100 Яблука свіжі 100 яблука консервовані 41 сік яблучний 92 яблука сушені 18 сливи сушені 16 абрикоси сушені 17 родзинки 15 сік виноградний 65 сік сливовий 53 Масло 100 смалець 74 олія 74 Хліб пшеничний 100 крупи пшеничні 73 хліб житній 113 хлібці пшеничні житні 94 сухарі вершкові 75 печиво галетне 25 Томат-пюре 100 томатна паста 66 томатний соус 66 томатний сік 342 томати свіжі 295 Олія соняшникова олія кукурудзяна 100 100 олія соєва 100 Цукор 100 мед натуральний 125 Примітка. На використання нових продуктів у харчуванні декретованих груп населення повинен бути дозвіл гігієнічний висновок .