Ветеринарні та санітарні вимоги до особистих підсобних господарств населення - виробників сирого товарного молока

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ Н А К А З N 17 від 21.03.2002 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 квітня 2002 р. за N 336/6624 Про затвердження Ветеринарних та санітарних вимог до особистих підсобних господарств населення - виробників сирого товарного молока На виконання Законів України "Про ветеринарну медицину" "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" "Про вилучення з обігу переробку утилізацію знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції" та з метою забезпечення проведення державного ветеринарно-санітарного нагляду і контролю за дотриманням суб'єктами господарювання ветеринарно-санітарних вимог щодо одержання первинної обробки та реалізації сирого товарного молока й підвищення його якості та безпеки у ветеринарно-санітарному відношенні Н А К А З У Ю: 1. Затвердити Ветеринарні та санітарні вимоги до особистих підсобних господарств населення - виробників сирого товарного молока далі - Вимоги що додаються. 2. Головним державним інспекторам ветеринарної медицини Автономної Республіки Крим областей міст Києва та Севастополя районів міст здійснювати ветеринарно-санітарний нагляд та контроль за діяльністю суб'єктів господарювання які виробляють сире товарне молоко відповідно до чинного законодавства та цих Вимог. 3. Зареєструвати ці Вимоги в Міністерстві юстиції України. 4. Управлінню забезпечення протиепізоотичної роботи Кучерявенко О.О. забезпечити тиражування та розсилання Вимог до установ ветеринарної медицини. 5. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою. Голова Державного департаменту ветеринарної медицини П.І. Вербицький ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Державного департаменту ветеринарної медицини України 21.03.2002 N 17 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 квітня 2002 р. за N 336/6624 ВЕТЕРИНАРНІ ТА САНІТАРНІ ВИМОГИ ДО ОСОБИСТИХ ПІДСОБНИХ ГОСПОДАРСТВ НАСЕЛЕННЯ - ВИРОБНИКІВ СИРОГО ТОВАРНОГО МОЛОКА 1. Загальні вимоги 1.1. Ці Вимоги є обов'язковими для: - власників особистих підсобних господарств населення що утримують до 5 голів корів і виробляють сире товарне коров'яче молоко молочну сировину ; - спеціалістів ветеринарної медицини які здійснюють ветеринарне забезпечення і державний ветеринарно-санітарний контроль за діяльністю особистих підсобних господарств населення що виробляють сире товарне молоко фахівців державної служби ветеринарної медицини які здійснюють державний ветеринарно-санітарний нагляд а також для установ державної санітарно-епідеміологічної служби які здійснюють нагляд за проходженням власниками особистих підсобних господарств населення обов'язкових профілактичних медичних оглядів станом питної води наявністю мийних та дезінфекційних засобів спецодягу тощо. 1.2. Цим нормативно-правовим актом установлюються ветеринарні та санітарні вимоги щодо одержання первинної обробки та реалізації виробленого особистими підсобними господарствами населення сирого товарного молока. 2. Терміни та їх визначення У цих Вимогах застосовують такі терміни: Ветеринарний паспорт тварини - ветеринарний документ установленої форми що видається власнику корови спеціалістом державної служби ветеринарної медицини який обслуговує населений пункт. У паспорті зазначається власник тварини дата народження корови її ідентифікаційний номер планові профілактичні щеплення діагностичні дослідження тощо. Паспорт поряд з іншими документами дає право на реалізацію молока заготівельним пунктам а також на видачу ветеринарної довідки при реалізації молочної продукції на ринку. Знезараження знешкодження - технологічна обробка продукції пастеризація кип'ятіння тощо що забезпечує її безпеку для людей і тварин та охорону довкілля. Реалізація молока за прямими зв'язками - реалізація молока за договорами молокопереробним підприємствам через заготівельні пункти або безпосередньо підприємствам громадського харчування тощо. Реалізація молока у вільний продаж - реалізація молока на ринку. 3. Вимоги до тваринницьких приміщень та санітарного благоустрою території 3.1. Приміщення для утримання корів корівник повинно бути спроектовано і побудовано так щоб забезпечувати зручне та надійне у ветеринарно-санітарному відношенні утримання корів а також сприяти дотриманню чистоти при їх доїнні. 3.2. Приміщення для утримання корів розташовують на більш високому рівні за рельєфом місцевості щодо інших господарських будівель. Воно повинно бути зручними для обслуговування а також для енерго- та водопостачання. 3.3. Корівник повинен мати зручні підходи до стійла корів. Підходи покривають таким матеріалом щоб їх можна було легко утримувати в чистоті. 3.4. Приміщення для утримання корів має бути сухим стіни покриті штукатуркою і побілені свіжогашеним вапном підлога водонепроникна з дерев'яним настилом стійла. Орієнтовна ширина стійла на одну корову - 1 2-1 5 м довжина - 1 8-2 0 м довжина годівниці - 0 75-0 9 м висота переднього борту - 0 25-0 3 м. Ширина проходу між сечозбірним каналом і стіною - не менше 1 м. Вентиляція повинна забезпечувати безперебійний повітрообмін відповідно до зоогігієнічних нормативів. Сечозбірний канал та сечозбірник будують з вологонепроникного матеріалу бетону . Останній розташовують за межами приміщення. Його необхідно систематично очищати і тримати закритим кришкою. 3.5. Гній складають у бурти нижче рівня приміщення на відстані не менше 25 м від житла. 3.6. Дворовий туалет та вигрібну яму розташовують на відстані не менше 15 м від корівника. Їх систематично очищають і дезінфікують 10%-ним розчином хлорного вапна. 3.7. Якість питної води повинна відповідати встановленим санітарним вимогам. При випасанні корів забороняється їх напування з природних непроточних водойм. 3.8. У літній період корів рекомендується утримувати під навісом а приміщення очищати і просушувати не менше 20 діб з наступною дезінфекцією згідно з ветеринарно-санітарними вимогами. Стіни та стелю білять розчином свіжогашеного вапна двічі з інтервалом 14-16 діб. 3.9. Узгодження проектів планування та будівництва тваринницьких приміщень чи реконструкції існуючих відведення для цього земельних ділянок а також забору води для тварин здійснюється з територіальними установами державної служби ветеринарної медицини та державної санітарно-епідеміологічної служби. Будівництво таких приміщень не повинно проводитись на місцях де були гноєсховища туалети вигрібні ями смітники тощо. 4. Вимоги щодо догляду за коровами їх доїнням та первинною обробкою молока 4.1. Корів утримують у чистоті. Їх щоденно чистять за допомогою щітки а забруднені частини тіла обмивають теплою водою. Для підстилки використовують достатню кількість соломи або тирси не ушкодженої грибками. Не рекомендується використовувати з цією метою торф'яну масу. 4.2. Тварин забезпечують повноцінними та доброякісними кормами. Молоко від виснажених корів продажу не підлягає. Не підлягає до продажу також молоко та одержані з нього молочні продукти в перші 7 днів після отелення корови і в останні 7 днів до кінця лактації при захворюванні корів маститом а також таке що за органолептичними показниками має відхилення від норми. 4.3. Перед доїнням корів дояр миє руки з милом одягає чистий халат чи комбінезон голову пов'язує хустинкою. Вим'я корови оглядається миється теплою водою 43+-2 град. С і витирається чистим рушником або індивідуальною серветкою. Для обмивання вимені наступної корови воду у відрі замінюють на чисту. Рушники серветки якими витирають вим'я корів а також відра для обмивання вимені для інших потреб не використовуються. Дійниці відра з білої жерсті або емальовані повинні ззовні позначитися олійною фарбою літерою "Д" відра для обмивання вимені - літерою "В". 4.4. Перед доїнням проводять масаж вимені. Доять корову сухими руками. Перші цівки молока з кожної дійки здоюють в окремий посуд. Таке молоко допускається згодовувати тваринам. Молоко перших цівок ретельно оглядається. Наявність згустків і пластівців свідчить про запалення тієї чверті вимені з якої видоєне молоко. Після видоювання корови дійки витирають сухим рушником. 4.5. При машинному доїнні корови корів необхідно дотримуватися відповідних діючих вимог. 4.6. Відра дійниці фляги мають бути із матеріалів дозволених Міністерством охорони здоров'я України. Не допускається використовувати оцинковані мідні та іржаві ємності. 4.7. Надоєне молоко слід негайно винести з корівника для запобігання вбиранню хлівного та кормового запахів процідити через 3-4 шари марлі або інші спеціальні фільтрувальні тканини лавсан тощо . Молоко призначене для реалізації виливають в окремий посуд і ставлять у холодильник. Воно повинно надходити до пунктів закупівлі молока не пізніше як через 24 години за температури зберігання не вище 4 град. С 18 годин - не вище 6 град. С 12 годин - не вище 8 град. С. В окремих випадках молоко яке має температуру не вище +10 град. С допускається реалізовувати не пізніше як через 2 години після доїння. Зберігають молоко в закритому посуді окремо від сильно пахучих речовин. 4.8. Молоко для реалізації повинно бути незбираним за органолептичними фізико-хімічними бактеріологічними й іншими показниками якості та безпеки відповідати вимогам нормативно-правових актів. Не допускається у процесі зберігання змішування молока різних надоїв охолодженого і свіжовидоєного . 4.9. Для видалення залишків молока молочний посуд обполіскують водою температура не вище 35 град. С . Миття посуду проводиться після кожного його використання за допомогою щітки з ручкою із застосуванням мийних чи мийно-дезінфекційних засобів передбачених відповідними санітарними правилами. Використовувати ганчірки для миття посуду забороняється. Після миття посуд ретельно обполіскують теплою водою для видалення залишку розчину мийно-дезінфекційних засобів та зберігають у перевернутому стані. При застосуванні тільки мийних засобів посуд один раз на добу дезінфікують за рекомендацією спеціаліста ветеринарної медицини або пропарюють. Для цього у відро вливають 1 л води накривають його кришкою і ставлять на вогонь. Після закипання води відро витримують на вогні 8-10 хв. 4.10. Тканинні фільтри після кожного використання перуть з милом чи мийним засобом ретельно обполіскують теплою водою. Один раз на добу фільтри дезінфікують витримуючи у киплячій воді протягом 10 хв або прасують гарячою праскою. 5. Ветеринарне обслуговування тварин 5.1. Тварини які утримуються в особистих підсобних господарствах населення повинні перебувати під ветеринарно-санітарним наглядом та контролем. Спеціалісти державної служби ветеринарної медицини забезпечують своєчасне обстеження тварин проведення профілактичних щеплень та діагностичних досліджень згідно з планом протиепізоотичних заходів розробленим і затвердженим у встановленому порядку а власник зобов'язаний своєчасно надавати тварин для відповідних обробок та досліджень. 5.2. Усі корови які утримуються в особистих підсобних господарствах населення в обов'язковому порядку нумеруються та паспортизуються. Зразок ветеринарного паспорта тварини наведений у додатку 1. Паспортизацію здійснює спеціаліст державної служби ветеринарної медицини який обслуговує даний населений пункт. 5.3. Спеціаліст ветеринарної медицини який обслуговує населений пункт постійно консультує власників корів з дотримання основних ветеринарно-санітарних та гігієнічних вимог щодо доїння первинної обробки молока миття та знезараження молочного посуду й особистої гігієни дояра. Він інструктує власників корів щодо правил профілактики та виявлення ознак хвороб зокрема маститу. При будь-якому захворюванні корови її власник негайно повідомляє спеціаліста ветеринарної медицини який дає вказівки відносно утримання хворої корови уживає заходів щодо її лікування та визначає порядок знезараження і використання молочної продукції згідно з Правилами ветеринарно-санітарної експертизи молока і молочних продуктів та відповідних інструкцій. Молоко від хворої корови до встановлення діагнозу захворювання зливають в окремий посуд. Використовувати його в їжу або для годівлі тварин забороняється. Не допускається змішування молока від здорових і хворих корів. На час лікування хворої тварини її ветеринарний паспорт зберігається у спеціаліста ветеринарної медицини який повертається його власнику після її повного видужання. Реалізація молока відновлюється тільки за умови повернення власнику ветеринарного паспорта тварини. 5.4. Корови підлягають огляду не менше 1 разу на місяць з обов'язковим дослідженням на мастит згідно з чинними рекомендаціями. Дати перевірок і результати зазначаються у ветеринарному паспорті тварини. Якщо корова більше одного місяця не досліджувалася на мастит і відповідний запис у паспорті відсутній то молоко до реалізації не допускається. 5.5. При захворюванні корови на мастит молоко з уражених чвертей вимені кип'ятять і знищують а із здорових - згодовують тваринам після кип'ятіння. Молоко одержане від хворих на мастит корів яких лікували антибіотиками іншими препаратами забороняється вживати людям після останнього введення препаратів у лікувальній дозі протягом строку визначеного спеціалістом ветеринарної медицини. Допускається молоко з умістом антибіотиків після його кип'ятіння згодовувати непродуктивним тваринам. 5.6. Не підлягає реалізації власниками особистих підсобних господарств населення молоко від тварин хворих на заразні хвороби. Усі інші тварини які перебувають у господарстві вівці кози свині птиця собаки тощо також повинні бути клінічно здорові. У разі їх захворювання власник повідомляє спеціаліста ветеринарної медицини який обслуговує населений пункт. 5.7. Власники корів які реалізують молоко за прямими зв'язками та у вільний продаж повинні мати особисті медичні книжки й проходити обов'язкові профілактичні медичні огляди та медичне обстеження відповідно до чинного законодавства. Не підлягає реалізації молоко від особистих підсобних господарств населення у разі захворювання членів їх сімей на туберкульоз чи інші антропозоонозні хвороби. 5.8. Власники корів які працюють на фермах інших господарств незалежно від форми власності при захворюванні корови у власному господарстві повідомляють спеціаліста ветеринарної медицини до виходу на роботу. Після обстеження і встановлення діагнозу спеціаліст ветеринарної медицини приймає рішення про допуск власника хворої корови до роботи на іншій фермі. 5.9. Оплата послуг спеціалістів ветеринарної медицини проводиться суб'єктом господарювання у порядку установленому законодавством. 6. Прикінцеві вимоги 6.1. За порушення цих Вимог власники особистих підсобних господарств населення несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Начальник управління забезпечення протиепізоотичної роботи Держдепартаменту ветмедицини О.О. Кучерявенко Додаток 1 до п.5.2 Ветеринарних та санітарних вимог до особистих підсобних господарств населення - виробників сирого товарного молока Зразок УКРАЇНА ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ВЕТЕРИНАРНИЙ ПАСПОРТ ТВАРИНИ N ПАМ'ЯТКА ВЛАСНИКУ ТВАРИН 1. Ветеринарний паспорт тварини є обліковим ветеринарним документом про стан здоров'я тварини що видається державною установою ветеринарної медицини за місцезнаходженням суб'єкта господарювання. 2. Паспорт видається на кожну тварину і є документом який дає право власнику на отримання в державних установах ветеринарної медицини відповідних ветеринарних документів необхідних для транспортування або реалізації тварин та продукції тваринного походження у тому числі м'яса і м'ясопродуктів молока і молокопродуктів шкур вовни тощо . 3. Власник тварини зобов'язаний: - виконувати законні вимоги спеціалістів державних установ ветеринарної медицини щодо здійснення протиепізоотичних карантинних обмежувальних та інших ветеринарних заходів; - негайно інформувати державні установи ветеринарної медицини про переміщення забій захворювання тварин їх загибель вимушене дорізування або невластиву поведінку; - охороняти здоров'я тварин і забезпечувати виробництво якісної та безпечної продукції тваринного походження; - ідентифікувати велику і дрібну рогату худобу та коней; - доставляти тварин у визначене місце або надавати в господарстві можливість для проведення ветеринарного огляду профілактичних і лікувально-профілактичних обробок досліджень і щеплень забезпечувати їх надійну фіксацію під час проведення маніпуляцій а також надавати продукцію тваринного і рослинного походження для проведення ветеринарно-санітарної експертизи; - на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати безоплатно зразки продукції тваринного походження для проведення відповідних досліджень; - сприяти спеціалістам ветеринарної медицини у виконанні ними своїх службових обов'язків. ВЕТЕРИНАРНИЙ ПАСПОРТ ТВАРИНИ N Кличка тварини Робочий N Ідентифікаційний N Стать Дата народження Код породи Масть Особливі прикмети Тварину зареєстровано назва державної установи ветеринарної медицини Спеціаліст ветмедицини прізвище ім'я по батькові посада Підпис М.П. 1. Власник тварини прізвище ім'я по батькові Місце проживання власника область район населений пункт вулиця N будинку Ветеринарний паспорт тварини виданий назва державної установи ветеринарної медицини 2. Зміна власника тварини Заміна власника проведена на підставі продаж дарування спадщина тощо Власник прізвище ім'я по батькові Місце проживання власника область район населений пункт вулиця N будинку Тварину перереєстровано: назва державної установи ветеринарної медицини Дата Спеціаліст ветеринарної медицини прізвище ім'я по батькові посада Підпис М.П. 3. Клінічний огляд тварини ------------------------------------------------------------------ | N | Дата | Результати клінічного |Посада підпис | |з/п | | огляду |спеціаліста | | | | |ветмедицини | |-----+--------+------------------------------+------------------| | | | | | |-----+--------+------------------------------+------------------| | | | | | |-----+--------+------------------------------+------------------| | | | | | |-----+--------+------------------------------+------------------| | | | | | |-----+--------+------------------------------+------------------| | | | | | ------------------------------------------------------------------ 4. Діагностичні дослідження ------------------------------------------------------------------ | N | Дата |Назва дослідження |Результат |Посада підпис | |з/п | | | дата та N |спеціаліста | | | | |експертного |ветмедицини | | | | |висновку | | | | | |ДЛВМ | | |-----+-------+------------------+--------------+----------------| | | | | | | |-----+-------+------------------+--------------+----------------| | | | | | | |-----+-------+------------------+--------------+----------------| | | | | | | |-----+-------+------------------+--------------+----------------| | | | | | | |-----+-------+------------------+--------------+----------------| | | | | | | ------------------------------------------------------------------ 5. Дослідження на мастити ------------------------------------------------------------------ | N | Дата |Результати дослідження |Дата |Посада підпис| |з/п | |та вжиті заходи |дозволу |спеціаліста | | | | |вживання |ветмедицини | | | | |молока без | | | | | |обмеження | | |-----+-------+-----------------------+-----------+--------------| | | | | | | |-----+-------+-----------------------+-----------+--------------| | | | | | | |-----+-------+-----------------------+-----------+--------------| | | | | | | |-----+-------+-----------------------+-----------+--------------| | | | | | | |-----+-------+-----------------------+-----------+--------------| | | | | | | ------------------------------------------------------------------ 6. Профілактичні обробки ------------------------------------------------------------------ | N | Дата | Назва вакцинації обробок |Посада підпис | |з/п | | |спеціаліста | | | | |ветмедицини | |-----+--------+-------------------------------+-----------------| | | | | | |-----+--------+-------------------------------+-----------------| | | | | | |-----+--------+-------------------------------+-----------------| | | | | | |-----+--------+-------------------------------+-----------------| | | | | | |-----+--------+-------------------------------+-----------------| | | | | | ------------------------------------------------------------------ 7. Лікувальна робота ------------------------------------------------------------------ | N | Дата | Діагноз | Дата | Посада підпис| |з/п | захворю-| | одужання | спеціаліста | | | вання | | тварини | ветмедицини | | | тварини | | | | |-----+---------+------------------+------------+----------------| | | | | | | |-----+---------+------------------+------------+----------------| | | | | | | |-----+---------+------------------+------------+----------------| | | | | | | |-----+---------+------------------+------------+----------------| | | | | | | |-----+---------+------------------+------------+----------------| | | | | | | ------------------------------------------------------------------ 8. Дати отелення 9. Особливі відмітки